­ MISIR CALAZI ÜRÜNLERİ | Kültür Portalı

Mısır Calazı Ürünleri - Amasya

El Sanatları

Mısır bitkisinin dışını saran ve tabiat şartlarından koruyan mısır kabuğudur. Amasya yöresinde mısır calazı, farklı yörelerde ise mısır kapçığı gibi isimlerle tanımlanan bu bölüm genellikle atık olarak görülen kısımdır. Ayrıca, geçmişte her genç kızın çeyizinde bulunan hasır ve tavan aralarında elma ile üzüm gibi ürünlerin muhafazasında kullanılmıştır. Ancak mevsiminde toplanıp kurutulan mısır kabukları çeşitli el sanatları alanında değerlendirilmeye elverişli bir yapıya sahiptir.

Doğal ve kendine özgü bir dokusu olan bu kabuklar kullanılacağı zaman ıslatılıp yumuşaması beklenir ve tasarlanan ürüne göre uygun şekilde kullanılır. Doğal rengiyle kullanıldığı gibi kumaş boyası ve guaj gibi boyalarla renklendirilebilir. Mısır kabuklarından çeşitli tekniklerle iki veya üç boyutlu çalışmalar üretilebilir. Son yıllarda, özel olarak yapılan çeşitli ürünlerin yanı sıra Amasya Halk Eğitim Müdürlüğü ile Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Ezinepazar Beldesi’nde düzenlenen kurslarda mısır kabuklarından tablo, biblo bebek, biblo hayvan figürleri, sepet ve nihale gibi eşyalar üretilmektedir. Mısır calazı ürünlerinin sahip olduğu ekonomik ve kültürel değer nedeniyle “TR83 Bölgesi Günümüz El Sanatları Envanteri ve Pazar Araştırması” çalışması kapsamına alınmasına karar verilmiştir.

Görüntülenme Sayısı : 2455    Eklenme Tarihi : 12 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 22 Aralık 2020 Salı