­ İZMİR MANİLERİ | Kültür Portalı

İzmir Manileri - İzmir

Mani - Bilmece

Anonim halk edebiyatı ürünlerinin en yaygın şekillerinden biri manidir. Genellikle hece ölçüsünün 7 veya 8 li kalıbı kullanılarak söylenen maniler, çoğunlukla dört dizeden oluşurlar. İzmir’den derlenmiş mani örnekleri:

• Kuyuya saldım urgan Benim sevdiğim çoban Kepenekte üşümüş Göndereyim bir yorgan Derleme Yeri: ÖDEMİŞ/Kurucuova
  • Yol üstünde kirazlar Kirazları yemezler Kör olası anneler Evlen oğlum demezler Derleme Yeri: KEMALPAŞA / Dereköy
  • Tabakta darı gördüm Düşümde yari gördüm Keşke görmez olayım Benzini sarı gördüm Derleme Yeri: BAYINDIR / Yusuflu
  • Armut dalda sallanır Yere düşer ballanır Bir oğlan vezir olsa Gene kıza yalvarır Derleme Yeri: BERGAMA / Yukarıbey
  • Yemenimin uçları Çıkamam yokuşları Beni baştan çıkaran Yarimin bakışları Derleme Yeri: SELÇUK /Zeytinköy
  • Zeytinyağ şişesini Doldur yarim akmasın Gözlerine tembih et Başkasına bakmasın Derleme Yeri: KEMALPAŞA / Yeşilköy
  • Bahçelerde ildirşah Boyu uzun kendi şah İki gönül bir olsa Ayıramaz padişah Derleme Yeri: BERGAMA / Paşa Köyü

Kaynak: 1. Kocadağ, İ. Halk Kültürü Alan Araştırmaları, Derleme Notları. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İzmir

Görüntülenme Sayısı : 4390    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 13 Eylül 2021 Pazartesi