­ ŞİVE | Kültür Portalı

Şive - Yalova

Dil

Yalova’da yaşayan halkın % 90 ‘ı değişik yörelerden gelip yerleşmiştir. Yalova nüfusu, 1983 yılında Balkanlar’dan ve Kırım’dan göç eden Bulgaristan Türkleri, Dağıstan Türkleri, Yugoslavya Türkleri, Romanya Türkleri, Yunanistan Türkleri ile Çerkezler, Lazlar ve Gürcüler’den oluşmaktadır. Ayrıca Türkiye’nin her yerinden göç almıştır. Bu yüzden Yalova’nın sosyal yapısı heterojen nitelik göstermektedir. Yalova’ya göç eden toplulukların hemen hemen hepsi kendi kültürel özelliklerini sürdürmeye çalışmaktadır. Bu nedenle de herkes kendi şivesinde konuşmaktadır. Yalova İline ait yöresel bir dil mevcut değildir.

Görüntülenme Sayısı : 1691    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 15 Kasım 2022 Salı