­ KUYULU KOCO | Kültür Portalı

Kuyulu Koco - Artvin

Oyun

Yaylada ve köylerde düz alanlarda erkek çocukların oynadıkları bir çelik-çomak oyunudur. En az dört kişi ile oynanır. Oyun gereçleri; oyuncuların birer değneği, bir adet koco ve yere kazılan kuyulardan ibarettir. Koco 4-5 santimetre çapında,10 santimetre uzunluğunda sağlam bir yuvarlak ağaçtır. Veya Göknar ağacının mantarından (1) yapılır. Kuyular ise oyun alanı seçilen 100-200 metrekarelik bir düz alanın orta yerine açılır. İlk önce 40-50 santimetre çapında, 5 santimetre derinliğinde bir kuyu açılır, bu kuyu ebe içindir. Diğer oyuncular da; bu kuyudan 1.5-2 metre uzaklıkta olmak üzere eşit aralıklarda çevresinde değnek uçlarının rahat girebilecek genişlik ve derinlikte kendilerine birer küçük kuyu kazarlar.

İlk defa ebe(danacı) olacak oyuncunun belirlenmesi: Ortadaki kuyudan 4-5 metre mesafeye koco dik olarak yerleştirilir. Oyuncular birer birer değneklerini ortasından parmakları ile tutar, bir ayağı büyük kuyuya değecek şekilde kocoyu vurmak ve uzaklara göndermek için fırlatırlar. Kocoya vuramayan veya kocoyu en kısa mesafeye gönderen oyuncu ilk ebe olur, diğer oyuncular kuyularının başına dönerek değneklerinin bir ucunu kuyularına sokarak oyunun başlamasını beklerler. Oyunculardan birisi ortadaki büyük kuyuya yatık konulan kocoya kuvvetlice değneği ile vurarak uzaklaştırır. Ebe koconun peşine koşarak durduğu yerden kuyuya doğru vurur. Oyuncular kocoyu kuyuya yaklaştırmamak için geri vururlar. Ebe tekrar kuyuya doğru vurur. Eğer ebe geri vuruşu ile kocoyu kuyu içinde durdurursa tüm oyuncuları yenmiş olur ve onlardan birer ceviz ödül olarak alır. Yeniden ebe seçilerek oyuna tekrar başlanır. Ebe ile oyuncular arasında koco gidip gelirken kuyusundan değneğini çıkarmış olanın bir oyuncunun kuyusuna koco girerse buna “Cur” denir.

Cur yapan ebe, ebelikten kurtulur, cur olan kuyuya geçer. Kuyu sahibi ise ebe olur. Burada oyuncuların amacı ebeyi kuyulara yaklaştırmamak ve yormak, ebenin amacı ise kuyulara yakın olmaktır. Çünkü koco arada gidip gelirken boş kalan bir oyuncu kuyusuna değneğinin ucunu sokan ebe, ebelikten kurtulur, oyuncu olur, kuyusunu kaptırılan oyuncu ise ebe olur. Oyun yeniden başlar ve bu şekilde yoruluncaya kadar veya süre doluncaya kadar oyun devam eder.