­ DİL ZENGİNLİĞİ | Kültür Portalı

Dİl Zenginliği - Şırnak

Dil

İl merkezi ve bağlı ilçelerinde halk arasında genellikle Kürtçe konuşulmaktadır. Yalnız Beytüşşebap ilçe merkezinde ise ağırlıklı olarak Türkçe konuşulmaktadır. Kürtçenin konuşulduğu yöremizde, kelime, sözcük ve gün adları köken olarak aynı olduğu halde, telafuz esnasında azda olsa bazı şive farklılıkları göze batmaktadır. Yörede konuşulan Türkçe en mükemmel Türkçe'dir. Çünkü Türk dili kural ve kaideleriyle birlikte (cümle kullanımı) kullanılmaktadır. Halk arasında çok az sayıda arapça konuşan insan vardır. İl merkezi ve bağlı ilçelerinde günlerin isimleri Pazar günü, ayların ismi ise Mart ayı ile başlamaktadır.

Kaynak: Şırnak Valiliği, 2012, Şırnak Kültür Envanteri, 2. baskı, Ankara, Anıt Matbaacılık

Görüntülenme Sayısı : 1182    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 17 Şubat 2022 Perşembe