­ KİŞİ / GİŞİ GELENEĞİ | Kültür Portalı

Kişi / Gişi Geleneği - Sinop

Somut Olmayan Kültürel Miras Çalışmaları

Sinop il merkezi ve ilçeleri ile bunlara bağlı köylerde yakın bir dönem kadar sıklıkça görülen, son dönemlerde de oldukça azalmakla birlikte farklı uygulamalarla sürdürülen geleneksel toplantılardır. Gişi, yapılan bir düğünün on-onbeş gün sonrasında gelin, damat ve damadın akrabalarından bir grubun gelinin babasının evine gelmesi ve kız tarafı ile buluşmasına dayanan geleneksel bir toplantıdır.

Bu toplantıda gelin ve damadın akrabaları bir araya gelmekte, toplu yemekler yenmekte, karşılıklı hediyeler verilmekte ve özellikle damadın sabrını ölçmeye yönelik çeşitli oyunlar oynanmaktadır. (Oyunlarda yer alan şakaların oldukça ağır olması sebebi ile günümüzde çok sıklıkla yapılmamaktadır. Yapılırsa da oyun yapılacak kişi bu geleneği veya oyunu bilmeyenler arasında seçilmektedir.)

Görüntülenme Sayısı : 765    Eklenme Tarihi : 16 Eylül 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 04 Ocak 2022 Salı