­ KÖSA / GELİN | Kültür Portalı

Kösa / Gelin - Iğdır

Oyun

Nevruzda oynanan bir orta oyunudur. Aynı zamanda Nevruz'un habercisidir. Mahalli takvimde de yerini almıştır. Özellikle de küçük çocuklar bu maskeli oyundan çok korkarlar. Kösa; bey rolünde bir köy delikanlısıdır. Kıyafetler özeldir. Ekibin boynuna zil veya çıngıraklar takılır. Kösaya kambur yapılır. Bu oyunda bir da gelin rolünü üstlenen delikanlı vardır. Gelin gibi giydirilir. Başına kırmızı bir duvak, alnına küçük bir ayna takılır. Ayrıca ekibe, yaş ve başlarına uygun özel kıyafetler ile katılanlar olur. Çeşitli maniler eşliğinde oynanır.

Ay kos kosa gelsene Gelip selam versene Çömçemi doldursana Kosanı yola salsana Nevruz nevruz bahara Güller güller nubara Hanım dursun ayağa Kosaya pay versin ağa

Kosa oyununun sonunda, kışı soğuğu, karı, çileyi ve sıkıntıları temsil eden kösa ölür. Baharı, hayatı, sevinci, hürriyeti temsil eden kız hayatta kalır. Oyun bittikten sonra hangi evin önünde sergilenmişse o ev tarafından ödüllendirilir. Para, yağ, un, şeker verilir. Oyun bazen de tulum ve zurna ile de icra edilir.

Iğdır’da Nevruz sofraları çok zengin olur. Bir nevruz mahalli aşığımız Karahanlı Murat YILDIZ, olayı şöyle destanlaştırarak, gördüklerini tam onbir kıtada ifade etmiştir. "Yetmişiki türlü yemek var idi Bilinmez ahvali, bu ne sır idi Cem oldu, ol ile pilav yürüdü Yanımca haşabı düştü dediler Ballı börek tavuk eti salata Kuzu pirzolası taze yumurta Ağır hasta yese, gelir hayata Arayıp bulması işte dediler..."

Yukarıda kısaca sıraladığımız etkinliklerden de anlaşıldığı üzere, Nevruz, Iğdır’da da insanımızın karşılıklı olarak sevgi ve saygısını, yardımlaşma duygusunu pekiştirmektedir. Dargınlıkların unutularak, kardeşçe yaşamayı telkin etmekte, milli birlik ve beraberlik içerisinde yaşama arzusunu kuvvetlendirmektedir. Nevruz ile birlikte bölge, zirai faaliyetlere başlayarak, yılın hazırlıklarına başlar.

Görüntülenme Sayısı : 1515    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 18 Ekim 2021 Pazartesi