­ AKSARAY EVLİLİK GELENEKLERİ / KINA GECESİ | Kültür Portalı

Aksaray Evlilik Gelenekleri / Kına Gecesi - Aksaray

Gelenekler-Görenekler

Kız evine gelen kadınlar, burada yemek yerler. Yemekten sonra eğlence başlar. Başka bir yerde bulunan gelin kızı getirmek için tef çalan iki kadın, hem tef çalarak hem de şu nağmeleri söyleyerek kızı getirirler.

Kız anası, kız anası Hani bunun öz anası Çağrın gelsin kız anası Yaksın elinin kınası Kız da buna karşılık olarak şunları söyler: Bahçenizde ot mu idim, Üstünüze yük mü idim, Bir kız size çok mu idim, Oy anam oy, vay anam vay. Kadınlar gelin kızı ortalarına alırlar ve buraya konan bir yastık üzerine dua okuyarak üç kez kaldırıp otururlar. Bu arada kadınlar oynarken getirilen kına, kızın sağ elinin ortasına ve ensesine yakılır. Başına al (kırmızı) ve yeşil tülbent örterler. Gelinin kınası yakıldıktan sonra burada bulunan kadınlarda kına yakarak, çerez dağıtırlar. Eğlence bittikten sonra gelin kızın yanında yer alan yakın arkadaşları, diğer kadınlarla birlikte şu nağmeyi söyleyerek ayrılırlar. Tuz çömleği, tuzsuz olmaz Büyük evler kızsız olmaz Kız eşim kız ayrılalım Sabah olsun bir olalım.

Görüntülenme Sayısı : 1460    Eklenme Tarihi : 28 Aralık 2012 Cuma    Güncellenme Tarihi : 01 Aralık 2021 Çarşamba