­ KARAMAN SEYİRLİK OYUNLARI / DEVE OYUNU | Kültür Portalı

Karaman Seyirlik Oyunları / Deve Oyunu - Karaman

Oyun

Kasabadaki düğünlerde ve özel günlerde seyirlik oyunları, misafir odaları ve evlerde de oda oyunları oynanır. Seyirlik düzmece deve oyununun kahramanları şunlardır:

• KADI: Beyaz gömlek giydirilir. Boynunda tespih ve elinde büyük bir sopa ile ekibin düzenini sağlar. Oyun esnasında diğer oyun kahramanı Arap’ı yargılar. Oturduğu sandalyeden düşmesi oyuna espri katmaktadır.
  • ARAP: Giysisi kıl harar olup, kafasında deriden külah vardır. Yüzü siyaha boyalıdır. Uzunca bir sopaya bağlanmış süpürge önemli aksesuarıdır. Bu süpürge seyirciler tarafından ateşlenir. Yanan süpürge ve elindeki palaska kemer ile oyunun emniyetini sağlar ve alanı açar. Oyundaki kızlardan birini kaçırmakla görevlidir.
  • DEVE: Düzmecedir. 3 kişi tarafından oluşturulur. İki kişi gövdeyi oluşturur. Diğeri ise deveci görevini üstlenir. Gövdenin önündeki sopaya takılı deve başını, ardındaki de kuyruğu tutar. Üstü düz kilimle örtülüp gövdeye havut, yular, deve boynu, deve başı monte edilir. Devenin görevi çehiz taşımaktır. Oyunun bir yerinde yığılarak ölür ve deveci de ağıt düzer.
  • EFE: Yöresel delikanlılığı temsil eder. Yöresel örf ve adetlere göre çeşitli rolleri vardır. Oyun alanında oynayan kızların kaçırılmasını önler ve çevresine kabadayılık gösterisinde bulunur. Kıyafeti, renkli ipek poşu, salka, kuşak, şalvar meşin ve çizmeden oluşur.
  • DİĞERLERİ: Oyunda 6 erkeğin üçü kadın kılığında giydirilir. Mahalli kıyafet üçetek, kara don ve fes giydirilir. Bunlardan birisini Arap kaçırır. Seyirlik düzmece Deve Oyunu Karaman'a gelen misafirlere, yapılan sosyal ve kültürel etkinlikler ile düğün ve sünnet şölenlerinde özel olarak sergilenmektedir.

Kaynak: Uysal, A. Alodalı, N. Demirci,M.(Ed) (1992) Dün ve Bugünüyle Karaman Kültür-Tarih-Coğrafya Arı Ofset Matbaacılık KONYA Kaynak:Uysal,V.(Ed).(ty)Karaman Folkloru Derlemeler Kaynak:http://www.karamankulturturizm.gov.tr adresinden, 23 Mart 2013 tarihinde alınmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 1688    Eklenme Tarihi : 07 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 18 Ekim 2021 Pazartesi