­ KARAMAN EL SANATLARI | Kültür Portalı

Karaman El Sanatları - Karaman

El Sanatları

Karaman’da geleneksel el sanatlarından halıcılık, dokumacılık (yolluk, çaput, çul v.b.), kilimcilik, bakır işlemeciliği, ağaç oyma işçiliği, marangozculuk, doğramacılık, mobilyacılık, bayanlar arasında nakış, oya işçiliği, biçki-dikiş işleri ve kitre bebek yapılmaktadır. Karaman’ın Taşkale halısı, Ayrancı’nın Koraş halısı, Yollarbaşı’nın halı yastıkları ünlüdür. Karaman halılarında en belirgin motif laledir. Halıcılık ilimizin önemli gelir ve geçim kaynaklarından biri iken son yıllarda ihracatın düşmesi üzerine halıcılıkta önemli düşüş yaşanmıştır.

En çok halı dokunan yer Taşkale kasabası ve Koraş’tır. Taskale kasabasında sarı ve kırmızı renklerin hakim olduğu ve dünyada tek ters ilmekle dokuma özelliği taşıyan Kızıllar Halısı üretilmektedir. Kasabada Kızıllar Halısı adıyla 40'ın üzerinde geleneksel motif kullanılmaktadır.

Halı dışında halı yastık, terk heybesi, halı çanta, yün çorap, seccade gibi hediyelik ve turistik amaçlı dokumalar da yapılmaktadır. Halılarda genellikle kök boya kullanılmaktadır. Taşkale Halılarında; Enbelli, Mihraplı, Kiliseli, Tepsi Göbekli, Çavuş Göbekli, Post Motifli, Gölük Sulu, Tek Göbekli, Atgönyeği, Kuşlu, Çöp Sulu, Dalak Göbekli, Küsen Göbekli, Mangal Göbekli vb. motifler kullanılmaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 5556    Eklenme Tarihi : 16 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 28 Eylül 2020 Pazartesi