­ KARA KUYU EFSANESİ | Kültür Portalı

Kara Kuyu Efsanesi - Afyonkarahisar

Efsaneler

Çobanlar İlçesi'ne bağlı Göynük Köyü, adını bu efsaneden almaktadır. “Göynümek” yanma noktasına varıncaya kadar susamak anlamındadır. Fatih Sultan Mehmet’in hocalarından Akşemsettin, Hicaz’a gitmek üzere 1458 yılında yola çıkmış. Bugünkü Göynük Köyü'nün bulunduğu yere gelindiğinde yanındakiler iyice susadıklarını belirtmek için “Göynüdük” demişler. Akşemsettin elindeki asayı yere üç defa vurmuş, oradan bir su fışkırmış. Temiz, bol, soğuk bir suymuş. Susayanlar kana kana içmişler. O suyun başında konaklamışlar bir süre. O arada Akşemsettin hastalanıp ölmüş. Vasiyeti üzerine oraya gömmüşler.

Kara Kuyu hala bol suyu, temiz suyu ile köylülerin susuzluğunu gidermektedir. Özellikle Ramazan ayında her aile oruçlarını Kara Kuyu’nun suyuyla açmak isterler. Kuyu başında kalabalık kuyruklar oluşur.

Görüntülenme Sayısı : 4395    Eklenme Tarihi : 05 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 25 Mart 2022 Cuma