­ KAPANKALE OYUNU | Kültür Portalı

Kapankale Oyunu - Kütahya

Oyun

Kalabalık gruplarla oynanır. İki kişi ebe olur, karşı karşıya durulup el ele tutuşularak kale yapılır. Diğerleri tek sıra olup; "Kapan kale kalbimde Biz size geldik on birde Geldiyseniz geldiniz Bizleri memnun ettiniz Bir sıçan İki sıçan Üçüncüsünde kapan" şarkısını söylerler.

Bu oyuna benzeyen fakat şarkısı değişik "aç kapıyı bezirgan başı" vardır. Oyunun şarkısı; "Aç kapıyı bezirgan başı bezirgan başı Kapı hakkı ne verirse ne verirse Birinci sıçan İkinci sıçan Üçüncüsünde kapan" denilip o an gelmekte olan kişi kapana kısılır.

Ebelerin isimleri vardır Sırayla kapana kısanlara bu isimler sorulur. Hangisini bildiyse onun arkasına sıralanır. Oyun bitince iki grup kuvvet çekişmesi yaparlar. Kazanan grup şampiyon olur, diğerlerine çürük elma denir.

Görüntülenme Sayısı : 566    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 06 Ocak 2022 Perşembe