­ KALEM İŞİ | Kültür Portalı

Kalem İşi - Edirne

El Sanatları

Kalem işi; sıva, bez, taş, deri, ahşap üzerine yapılan bir süsleme sanatıdır. Kalem diye tabir edilen ince kıllı fırçalarla çeşitli yüzeylere, Edirnekari’de olduğu gibi daha çok çiçeklerin resmedildiği bir sanattır. Edirnekari’den farkı, üslubu ve uygulama alanlarıdır. Yüzeyine göre toprak ve bitki esaslı boyalarla yapılan kalem işlerini tasarlayanlara nakkaş, uygulayanlara da “Kalemkâr” denir. Klasik dönemden sonraki dönemlerde tamamen zanaatkârların yorum ve fırça darbeleriyle şekillenen kalem işlerini, 90 yıl Osmanlı Devleti'nin  başkentliği yapmış Edirne’de özellikle Kale İçi denilen bölgenin sivil mimari örneklerinde bolca görmek mümkündür.

Kaynak: 81 İlde Kültür ve Şehir EDİRNE, 2013

Görüntülenme Sayısı : 5613    Eklenme Tarihi : 22 Ağustos 2017 Salı    Güncellenme Tarihi : 14 Eylül 2021 Salı