­ ANTALYA'DA KALAYCILIK | Kültür Portalı

Antalya'da Kalaycılık - Antalya

El Sanatları

Kalaylama, bakırdan imal edilmiş olan mutfak eşyalarının ısıtılan kalay maddesiyle kaplanması işlemidir. Bu işlem bakır zehirlenmesini önlemek amacıyla yılda en az bir kere gerçekleştirilmelidir. Bu meslekle uğraşan ustalar kalaycı olarak adlandırılır. Kalaylama işlemi kısaca şu şekilde gerçekleştirilir: Kalaylanmak üzere getirilen kap önce ısıtılır ve daha sonra kumla temizlenir, en son olarak da kalay madeni ile kaplanır. Bakır eşyaların kullanımının azalması kalaycılık mesleğinin de yok olmayla karşı karşıya kalmasına neden olmuştur. Antalya yöresinde bu meslek -özellikle kırsal kesimde- gezici kalaycılar vasıtasıyla kısmen de olsa yaşatılmaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 3640    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 27 Eylül 2021 Pazartesi