­ KAKAVA ŞENLİKLERİ | Kültür Portalı

Kakava Şenlikleri - Edirne

Somut Olmayan Kültürel Miras Çalışmaları

5 Mayıs 1361’de Edirne’nin fethiyle başlayan “Fetih Kutlamaları”nın, daha sonraki zamanlarda Edirne halkı ve Roman topluluklarının Hıdırellez inancıyla birleşip bugünkü halini alarak oluştuğu söylenmektedir. Kakava Şenlikleri, 5 Mayıs günü ikindi vakti Kırkpınar güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi mevkiinde toplanılarak yakılan ateşin üstünden atlanır. 6 Mayıs günü sabahı yeni yılın bereketli geçmesi ve sıkıntılardan arınmak için şafakla birlikte Tunca Nehri'ne akın edilir. Gençler nehre girerken, nehre giremeyenler bidonlara doldurdukları sularla elleri ve yüzlerini yıkarlar. Sıkıntılardan arınmak için yıkananlardan bazıları da dilek tutup ağaç dallarını koparırlar. Davul zurna eşliğinde göbek atarak Tunca Nehri kenarına gelen genç kızlar, gelinlik giyerek evliliğe hazır oldukları mesajını verirler. Tunca nehrindeki bu eğlenceler, güneş doğana kadar devam eder. Eve dönüşte ise koparılan söğüt dalları, evlerin kapılarının girişlerinin asılır. Etkinliklere Türkiye'deki tüm Roman derneklerinin temsilcilerinin yanı sıra, yerel ve yabancı fotoğraf sanatçıları ve son yılki rakamlara göre yaklaşık 10 bine yakın izleyici katılmaktadır. Kakava Şenlikleri ulusal ve uluslararası basın tarafından da yakından takip edilmektedir.

Kaynak: Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 81 İlde Kültür ve Şehir: Edirne, 2013 İstanbul.

Görüntülenme Sayısı : 743    Eklenme Tarihi : 11 Eylül 2017 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 07 Nisan 2022 Perşembe