­ KABAK KEMANE | Kültür Portalı

Kabak Kemane - Antalya

El Sanatları

Teke yöresinin önemli sazlarından birisi olan kabak kemane yaylı bir çalgıdır. Bu sazla yöre havaları ve gurbet havaları çalınır. Orijinali üç telli olmakla birlikte bugün dört telli olarak kullanılmaktadır. Genel olarak su kabağından bir gövde ile ağaç bir saptan oluşur. Gövde üzerine yürek zarı veya deri geçirilmiştir. Su kabağının büyüklüğü çalgıdan elde edilen sesin tiz ya da pes olmasına neden olur. Kabak kemane at kılından imal edilen ve reçine sürülen yay ile çalınmaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 1439    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 13 Ağustos 2020 Perşembe