­ ISPARTA ADI İLE İLGİLİ EFSANE | Kültür Portalı

Isparta Adı İle İlgili Efsane - Isparta

Efsaneler

Vaktiyle Gülistan denilen bir diyarın Gülsultan adında bir hükümdarı varmış. Bu hükümdarın elma yanaklı, kiraz dudaklı, pembe gül tenli ve ahu bakışlı güzel bir kızı varmış. Kız, pembe gül tarlaları arasında doğup büyüdüğü için kendisi de güller gibi kokarmış. Bütün tabiat bu kıza âşıkmış. Bu güzel kız yüzünden komşu hükümdar dağlar, yıllarca birbirleriyle mücadele etmişler. Bunlardan Davraz adında dağ, yanıp tutuşan bağrından semalara alevler fırlatmış.

Neden sonra bu dağlar bir karara varmışlar. Demişler ki: "Elele, omuz omuza verelim. Geniş bir dağ halkası yapalım. Bu halkanın ortasında hasıl olacak ovayı bereketlendirelim. Ovanın güney bölgesini bağ, bahçe ve gül tarlaları ile süsleyelim. Hiçbirimize yâr olmayan sevgilimizi oraya yerleştirelim. Başına da bekçi olarak Yağız Karatepe ile Efe Sidre tepeyi dikelim. Onun güzelliğini uzaktan seyredelim." öyle yapmışlar. Böylece dağ halkasının ortasındaki geniş ovanın güneyinde güzel Isparta; bütün tarih boyunca emniyet içinde, düşman istilası görmeden, huzur ve sükûn içinde, yeşil fistanının uzun eteklerini yayarak, sevdalıları ile buluşmuştur.

Kaynak: http://www.ispartakulturturizm. gov.tr/TR,71004/efsaneler.html adresinden, 08.07.2014 tarihinde alınmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 3306    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 16 Haziran 2020 Salı