­ HORON KALDIRMA | Kültür Portalı

Horon Kaldırma - Artvin

Oyun

İlkokul çağına gelen erkek çocuk ile gençlerin yaptığı bir güç gösterisi yarışmasıdır. Çocuğu iki kolunu tek elle kavrayarak gencin başının üstüne kaldırma şeklindedir. Genç düz bir yere sırt üstü yatar, çocuk yanına gelerek omuz hizasında yere çömelir (kuk oturur). Ayaklarını birleştirerek dizlerinin arkasından ellerini sıkıca birbirine bağlar. Genç, elini çocuğun sırtı ile kolları arasına sokarak diğer kolunu eli ile kavrar ve yattığı yerden çocuğu yukarı kaldırır. Daha sonra genç, başını ve gövdesini yerden kaldırarak çocuğu düşürmeden ayağa kalkar ve iki ayağı bitişik vaziyette kolu tam düz oluncaya kadar başının üstünde tutar. Bu oyuna “Horon Kaldırma” denir. Diğer kolunu ayağa kalkmakta kullanabilir, ancak çocuğu kaldırmada kullanamaz. Diğer yarışmacılar da aynı çocuğu aynı şartlarla horon kaldırırlar. Kim daha rahat, kısa sürede, estetik ve kurallara uygun kaldırmışsa o kişi galip ilan edilir.

Görüntülenme Sayısı : 537    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 22 Mart 2022 Salı