­ HOÇURA | Kültür Portalı

Hoçura - Artvin

Oyun

Genel olarak kız-erkek de olabilen iki kişinin oynadığı bir oyundur. Oyun araçları büyükleri tarafından yapılır. Köylerde harman yerinde yaylalarda düz bir alan ortasına sağlam bir kazık çakılır. Yüksekliği oyuncuların boyundan biraz fazla olan bu kazığın diğer ucu 5-6 santimetre çapında ve 10-15 santimetre boyunda düzgün şekilde yontularak silindir (mazı) hale getirilir. 5, 6 metre uzunluğunda, ortalama kalınlığı 10-12 santimetre olan çam veya göknar ağacı (cerek) orta yerine mazının girebileceği genişlikte oval bir delik delinir. Cerek bu delikten mazı kısmına geçirilir ve çepeçevre rahatça dönmesi sağlanır. Cerek uçlarına, birer çocuk birbirine ters gelecek şekilde göğüslerini dayayarak tutunurlar. Birisinin ayakları yere değerse diğerinin değmemesi gerekir.

Ayakları yere değen, bu durumda koşar ve cereğe sıkıca sarılarak havaya zıplar. Bu sefer diğer çocuğun ayakları yere değdiği için koşmaya başlar ve aynı şekilde havaya zıplar. Ayağı yere değen tekrar koşar ve havaya zıplar. Bu şekilde kazık çevresinde cereğe yarı binmiş halde dönüp dururlar. Oyun biraz ilerleyince sürtünmeden dolayı kazık başından gıcırtı sesleri gelmeye başlar. Çocuklar kendilerini bu müziğe kaptırarak neşe içinde dönüp dururlar. Bu oyunda her uca eşit sayıda birden fazla çocukların aynı tarzda binerek hep birlikte eğlenmeleri de olasıdır. Ancak düşme veya cereğin ortadan kırılma durumları olacağı için pek tercih edilmez.

Görüntülenme Sayısı : 570    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 23 Şubat 2022 Çarşamba