­ HIDIRELLEZ | Kültür Portalı

Hıdırellez - İstanbul

Gelenekler-Görenekler

Her yıl 6 Mayıs günü, yaz mevsiminin başlangıcı “Hıdrellez” olarak kabul edilir ve tüm Türk dünyasında Bahar Bayramı olarak kutlanır. Ayrıca Hıdrellez’in, Hazreti Hızır ile Hazreti İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğuna inanılır. Hızır, baharla birlikte tazelenen hayatın sembolüdür. Aynı tarih Katoliklerde St. Georges, Ortodokslarda Aya Yorgi günü olarak da kutlanmaktadır. Bir mevsim bayramı olan Hıdrellez, manen büyük önem taşımaktadır. Hızır’a rastlamak amacıyla birçok hazırlık yapılır; evler temizlenir, yiyecekler hazırlanır, yeni giysiler giyilir. O gün yapılan duaların kabul olması için sadaka verilir, oruç tutulur hatta kurban kesilir.

Hıdrellez kutlamaları baharın kendini hissettirdiği yeşil alanlarda, su kaynaklarında veya manevi önem taşıyan türbe, yatır kenarlarında yapılır. Doğa gibi ümitlerin de yeşerdiği bu günde dilekler dilenir, kırmızı kurdeleler gül ağacına bağlanır veya delklerle yakılan ateşler üzerinden atlanır. Bir gece öncesinden başlayan kutlamalar gün boyu devam eder. Türk dünyasında özel bir yeri olan Hıdrellez Kutlamaları geleneği 2014 yılında UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine aday olmuştur.

Görüntülenme Sayısı : 2882    Eklenme Tarihi : 14 Ocak 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 06 Ekim 2021 Çarşamba