­ HAVA DURUMU İLE İLGİLİ İNANIŞLAR | Kültür Portalı

Hava Durumu İle İlgili İnanışlar - Karaman

İnanışlar

Karaman, yörük, türkmen, muhacir ,çerkez, dağlı ve yerlilerden müteşekkildir. Bunlardan bilhassa yörükler, göçebe oldukları için hava durumlarıyla sıkı sıkıya ilgili bulunmaları sebebiyle çok eskiden beri devam edegelen hava tahmin yeteneğine sahiptirler. Yörüklerden derlenen hava durumlarıyla ilgili inanışlar folklor malzemesidir.

• Kış gününde gök yüzünün ortası açık, kenarları kapalı olursa, kış mevsiminin daha da uzun süreceğine işaret vardır.
  • Dağda yayılan hayvanlar, arkalarını birbirlerine dayarlarsa o sene kar ve yağmurun bol olacağına inanılır.
  • Karaman’ın kuzeyinde bulunan Karadağ'ın üzerinde bulut bulunursa yağmur yağacağına inanılır.
  • Dağlarda bulunan, serçe büyüklüğünde, güzel öten bir kuşun bütün namaz vakitlerinde ayrı ayrı ötüş tarzıyla namaz vakitlerini bildirdiğine inanılır.
  • Eşeğin kuyruğu aşağıya doğru eğik olursa yağmur yağacağına inanılır.
  • Dağlarda yetişen ve adını yüzerlik denilen, tütsü yapmakta kullanılan bir çeşit otun sık olarak görüldüğü yaz mevsiminin kışının çok olacağına inanılır.
  • Ağustos ayının ilk on günü içerisinde, köpekler kuyruklarını bacaklarının arasına kıstırarak oturur veya gezerse o yıl kışın zorlu geçeceğine inanılır.
  • Güz mevsiminde kavak ağaçları yapraklarını üsten dökerlerse, o yıl kışın uzun olacağına inanılır
Görüntülenme Sayısı : 1436    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 18 Ekim 2021 Pazartesi