­ HATÇEM | Kültür Portalı

Hatçem - Afyonkarahisar

Halk Oyunları

Afyonkarahisar kadın zeybeklerinin en başta geleni Dinar yöresinin “Hatçem”idir. Oyun Dinar yöresine ait olmasına rağmen il genelinde oynanan kırık bir zeybektir. Hatice’nin yöre ağzıyla söylenişi Hatçam, Haççam ya da Hatçem biçimindedir. Afyonkarahisar’ın ağır zeybek motiflerinden örnekler içeren türküsü aynı zamanda hareketli kırık türkülerimizin izlerini taşır. Dokuz zamanlıdır. Figür bakımından zengindir. Teke yöresi oyunlarının ve Ege oyunlarının izleri vardır. Sekmeler, yürüyüşler, dönüş- ler, diz hareketleri, çökmeler yönüyle de zeybek oyunlarının çizgileri görülür. Hatçem’deki estetik, coşku ve lirizm gerek ulusal, gerekse uluslararası, platformlarda bu oyunu oynayan ekiplerimize çeşitli ödüller kazandırmıştır.

Hatçem çıkmış (aman da) gül dalına (Amanın) Hatçem çıkmış da gül dalına Güller sokunmuş Hatçem de gerdanına Gitme dedim Hatçem(de) odun dağına (Amanın) gitme dedim de Hatçem odun dağına Çıkan çoğolur Hatçem de senin yoluna Uyma dedim Hatçem (de) eller sözüne (Amanın) Uyma dedim Hatçem de eller sözüne Oynadırlar seni Hatçem de curayınan sazınan.

Kaynak: 20.08.2014 tarihinde AKÜ Afyonkarahisar Kütüğü kitabından alınmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 831    Eklenme Tarihi : 17 Eylül 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 17 Şubat 2022 Perşembe