­ HASIR VE BOYRA ÖRÜCÜLÜĞÜ | Kültür Portalı

Hasır ve Boyra Örücülüğü - Afyonkarahisar

El Sanatları

Afyonkarahisar’da ip dokumacılığının yanı sıra Sultandağı Yakasenek Kasabası ve Taşköprü’de hasır ve boyra örücülüğü yapılmaktadır. Hasır; Bolvadin ilçesi Eber gölü, Çay ilçesi Karamık gölü ve Akşehir göllerinde yetişen kındıra adı verilen bir çeşit su bitkisinin işlenerek, basit tezgahlarda dokunmasıyla oluşur. Hasır dokumalar halı ve kilim altlarına serilerek kullanıldığı gibi çeşitli işlemlerden geçirilerek dekoratif eşyaların, sepetlerin örülmesinde de kullanılır. Boyra (kamış hasırı) bir çeşit kamışın işlenmesinden sonra tezgahlarda örülerek, ahşap evlerin tavan kısımlarında üzerine atılacak talaş ve toprakların ev içine sızmasını önlemek için kullanılır.

Görüntülenme Sayısı : 3803    Eklenme Tarihi : 05 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 05 Ekim 2020 Pazartesi