­ KARTAY OYUNU | Kültür Portalı

Kartay Oyunu - Amasya

Geleneksel Tiyatro

Amasya seyirlik oyunlar açısından oldukça zengindir. Bu oyunlar genellikle düğünlerde oynanır. Her düğünde muhakkak yanan sim sim ateşinin ardından Kartal, Kaplumbağa, Arap, Deve Oyunu gibi oyunlar oynanmaktadır.

Kartal Oyunu: Eskiden köylerde sim sim oyununun arkasından kartal oyunu oynanırdı. Yiğitbaşları, düğüne gelen misafirleri neşelendirmek amacıyla, Kartal oyunu oynamak için hazırlık yapılır. Davul-zurna ile kartal oyununu oynayacak kişiler, ateşin başına koyun ya da kuzu postu koyarlar. 8-10 kişi arka arkaya kollarını kaldırarak kartalların uçuşunu andıran hareketler yaparak postun etrafında dönerler. Oyuncular posta sahip olmak için birbirilerine güç gösterisi yaparlar. Oyun başlamadan önce posta sahip olacak kişi belirlenmiştir. Bu kişi eline uzun bir çubuk alarak diğer kartalları arkasında hizaya dizer. Arkadaki kartallar sağdan ve soldan birbirlerinin arkasına sinerek posta ulaşmaya çalışır. Öndeki elindeki çubuğu kartallar ne taraftan saldırıyorlarsa sağa ve sola sallamak suretiyle savurmaya başlar. Kartallar bir taraftan sopadan kaçarken diğer taraftan da posta ulaşmaya çalışırlar. Sopayı sallayan kişi onların hiç ummadıkları bir anda sopayı tepesinden aşırıp arkaya bütün gücüyle savurarak, kartallara vurmaya çalışır. Tabi ki bu sopadan nasibini alanlar da olur. Hiç beklenmedik bu durum ve oyuncuların sağa sola kaçışları, izleyenleri oldukça eğlendirir. Bir müddet oyun böyle devam ettikten sonra, başka oyunlara geçilir.

Görüntülenme Sayısı : 8016    Eklenme Tarihi : 02 Şubat 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 23 Ekim 2020 Cuma