­ BURSA HALK OYUNLARI / CEZAYİR | Kültür Portalı

Bursa Halk Oyunları / Cezayir - Bursa

Halk Oyunları

Cezayir’in 1892 yılında Fransızların işgali sırasında Müslümanların katledilmesi üzerine yakılmış bir ağıt olduğu düşünülmektedir. Uzun ve kırık hava olarak çalınmaktadır. Ritmi ağır ve aksaktır, 2/4’lük ritmi ile türkü söylendiğinde ağır oyun oynandığına hızlıdır. Hemen her kınada geline oynatılmaktadır. Köylere gelin almaya giderken davul zurnayla çalınır. Kadınlar kendi aralarında kaşık ve bakır çalarak da Cezayir oyununu oynarlar.

Cezayir Oyunu’nun sözleri şöyledir: "Kaleden kaleye top atılır Şiddetinden aylar günler tutulur Koç yiğitler gurbet elde satılır Sokakları mermer taşlı Cezayir Cezayir’in harmanları savrulur Savrulur da sol yanıma devrilir Sarı buğday samanından ayrılır Sokakları mermer taşlı Cezayir Güzelleri samur saçlı Cezayir Gemilere çürük tahta dayanmaz Yiğitleri gaflet bastı uyanmaz Aman Allah buna canlar dayanmaz Sokakları mermer taşlı Cezayir Güzelleri samur saçlı Cezayir"

Kaynak: GÜRAK, A.N (4-6 NİSAN 2002) Bursa Halk Kültürü 1. Bursa Halk Kültürü Sempozyumu, Bursa İli Keles Yöresinde Oynanan Halk Oyunlarının İncelenmesi, Uludağ Üniversitesi.

Görüntülenme Sayısı : 2428    Eklenme Tarihi : 23 Haziran 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 27 Eylül 2021 Pazartesi