­ DEVE OYUNU | Kültür Portalı

Deve Oyunu - Amasya

Oyun

Düğün merasiminde; gerek misafirlere gerekse köy halkına, seyirlik olsun diye yiğitbaşılar tarafından deve oyunu düzenlenir. Bu oyunda diğerleri gibi sim sim oyunundan sonra oynanan bir oyundur. Misafirleri memnun etmek için üç-beş genç; kilim, merdiven, döven sürü, saman sepeti, davar derisi kullanarak iki kişiye deve görüntüsü verip, meydana oturturlar. Gençlerden bir tanesi elindeki tefi çalıp türkü söyleyerek yüksek sesle “Hacca gitmek isteyen var mı?” diye bağırır. Gençlerden biri hacca gitmek istediğini söyleyerek devenin üstüne biner. Deve birkaç kişinin yardımıyla ayağa kaldırır. Gençler türkü söyleyerek ateşin başında deveyi oynatmaya başlarlar. Bu esnada deve ateşten korkarak etraftaki seyircilerin üzerine doğru kaçar. Devenin önündeki delikanlı elindeki değnekle deveye vurur. Kilimin içindeki adamın elinde çuvaldız iğnesi vardır. O anda devenin üstüne binen kişiye batırır. Canı acıyan kişi devenin üzerinden inmeye çalışır. Deve yüksek olduğu için inmeyi başaramaz. Yaşanan bu hareketlilik etraftaki insanları güldürür oyun bir müddet bu şekilde devam eder.

Görüntülenme Sayısı : 3226    Eklenme Tarihi : 02 Şubat 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 30 Aralık 2020 Çarşamba