­ MERSİN HALK MÜZİĞİ | Kültür Portalı

Mersin Halk Müziği - Mersin

Müzik

Türkmen ezgileri; estetik, üslup ve ifade bakımından çok zengin bir niteliğe sahiptir. Öyle ki; yaşam süreci içinde geçen en yalın, en değersiz konulardan tutun da, en yükseklerine, yurt ve ulusla ilgili tarihsel ve toplumsal olaylara, efsaneleşmiş halk kahramanlarına kadar her şey onun ifade alanına girer. Mersin’de türküler bir hayli renklidir. Bu renklilik kıyı ile yaylaların, birbirine yakın olması ve yerleşim birimlerinin de yakın zamana kadar konar-göçer olarak hayatlarını devam ettirmesinden kaynaklanmaktadır. Konar-göçerlilik kültür etkileşiminin en büyük unsurlarındandır. Bu etkileşim haliyle yukarda bahsettiğimiz renkliliği getirmiştir yöreye.

Mersin’de çalınıp söylenen türküler

• Bozlaklar (Uzun havalar)
  • Ağıtlar
  • Kaşık havaları
  • Mengiler
  • Samahlar ve Zeybekler olarak hemen karşımıza çıkacaktır.

Kaynak: Mersin 2005 Yıllığı (Şubat 2006)

Görüntülenme Sayısı : 2444    Eklenme Tarihi : 26 Ocak 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 03 Kasım 2021 Çarşamba