­ HALI RESTORASYONU | Kültür Portalı

Halı Restorasyonu - Aksaray

El Sanatları

Dünyanın dört bir yanından gelen yüzlerce yıllık tarihi halılar, Aksaray'ın Sultanhanı Kasabası'ndaki atölyelerde aslına uygun olarak restore edilmektedir Sultanhanı, Aksaray merkeze bağlı bir kasaba olmasına rağmen halı restorasyonu ve kervansarayı ile dünyaca ünlüdür. Selçuklulardan kalma dünyanın en büyük kervansarayına sahip olan Sultanhanı, halı restorasyonu ile de “Dünyanın Halı Restorasyon Merkezi” olarak bir marka haline gelmiştir.

Sultanhanı, halı sektörüne 1970’li yıllarda el dokuması halı üretimi ve halı restorasyonu ile girdi. Halı üretimi ve restorasyonunda kısa süre içerisinde adını duyuran Sultanhanı, 1990’lı yıllardan itibaren yurt dışına açıldı. Halısıyla kısa süre içerisinde yurt dışında da ün yapan Sultanhanı, uzakdoğu ülkelerinin halı sektörüne girmesinden olumsuz etkilendi. İşletmelerde bunun üzerine kendilerine yeni bir yol çizerek halı restorasyonuna yöneldiler. Sultanhanı, üretimde kazandığı tecrübeyi artık halı restorasyonunda değerlendiriyor.

Sultanhanı’nda irili ufaklı 50 civarında küçük ve büyük çaplı halı atölyesinde binlerce usta ve çırak çalışıyor. Binlerce genç atölyelerde çıraklıktan başladıkları eğitimde sanat ustası olarak yetişiyorlar. Bu nedenle Sultanhanı için dünyanın en büyük ve en modern halı restorasyon üniversitesi de diyebiliriz. Almanya, İngiltere ve ABD başta olmak üzere birçok ülkeden yıpranmış halılar tamir için beldeye getirilirken, İngiltere kraliyet ailesine ait çok sayıda tarihi halı Sultanhanı'nda restore edildi. Dünyanın en önemli koleksiyonları artık Sultanhanı'nda onarılıyor. Dolmabahçe Sarayı'nın da 100'ün üzerinde tarihi halısı Sultanhanı'na getirilerek, burada yeniden hayat buldu.

Görüntülenme Sayısı : 3301    Eklenme Tarihi : 27 Aralık 2012 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 06 Kasım 2020 Cuma