­ AKSARAY HALAYI | Kültür Portalı

Aksaray Halayı - Aksaray

Halk Oyunları

Halaylar daha çok köy düğünlerinde oynanan oyunlardır. Davul ve zurna eşliğinde çekildiği gibi saz ve darbuka eşliğinde de çekilir. Aksaray'da bilinen halaylar şunlardır;

• Üç ayak
  • Karşılama
  • Zonklama

En yaygın halaylar (üç ayak halaylar); - Allılar - Selime Sektirmesi - Yılan Akmış Kamışa - Osman Abim Evde mi Kaşık Oyunlarından; - Karabiberim - Kesik Çayır (İnce Çayır) - Tombili - Kaynanalar - Yaban elleri

Bunlardan kadınların karşılıklı oynadıkları “Kaynanalar” oyunu şöyle yapılır; Kadınlar eşit olarak ikiye ayrılır. İki adım aralık bırakılır. Müzik çalar (def veya kaşıkla ritim tutulur) karşı karşıya gelen gelin veya kızlar ritimle beraber söyler türküyü, kaşıklar elde, eller belde-çarşıda hedik kaynana- sağ kol omuz hizası yukarı kalkar "–Dişleri gedik kaynana –sol kol omuz hizası yukarı kalkar Oğlun çerez getirmiş sensiz yedik kaynana" denir. Kollar tekrar edilir. "Al sana nispet kaynana Yas mı tuttun sen bana Ettiğinden sen utan Yar mı bulunmaz bana" Sözleriyle sol ayak üzerinde kaşık ritimleriyle soldan dönüş yapılır. Tekrar edilir. İkinci kıtaya geçilirken eski duruş hali alınır ve yeni kıta figürleri aynen tekrar edilir.

Görüntülenme Sayısı : 1907    Eklenme Tarihi : 28 Aralık 2012 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Ekim 2021 Pazartesi