­ GÜMÜŞ İŞLEMECİLİĞİ / TELKARİ SANATI | Kültür Portalı

Gümüş İşlemeciliği / Telkari Sanatı - Ankara

Somut Olmayan Kültürel Miras Çalışmaları

Gümüş ve altın işlemeciliği alanlarında estetik özelliklerin ve emeğin ön plana çıktığı çok değerli ürünler yapılmış ve yapılmaktadır. Bu tekniklerden biri olan telkâri sanatı, Türklerin yaşadığı her bölgede yapılmıştır. Altın, gümüş, bakır gibi yumuşak metallerin bir kompozisyon oluşturacak şekilde kıvırarak birbirine veya bir metal yüzeye kaynak yapma sanatına telkâri adı verilir. 30-65 mikron kalınlığındaki teller kullanılan bu tekniğe “filigran” ismi de verilmektedir. Farsça’da “örme” anlamına gelen “kari”, Arapça'da “vav işi”, Anadolu’da “çift işi”, Musul ve Suriye’de “Şam işi” denilmektedir.

Telkari’nin çeşitleri incelendiğinde hasır telkâri, kafes telkâri, kakma telkâri ve astar üzeri telkâri olduğu görülmektedir. Beypazarı yöresinde kafes ve astar üzeri telkâri kullanılmaktadır. Telkâri; kolye, küpe, bilezik v.b. takılar ve vazo, sürahi, kupa, cezve, gülüp ten, güğüm v.b. ev dekorasyonunda kullanılan ürünler kullanım alanını oluşturmaktadır.

Beypazarı geleneksel takıları günlük ve özel günlerde kullanılmaktadır. Beypazarı takılarını başa, boyuna, bele, ele, kola ve yakaya takılanlar şeklinde sıralamak mümkündür. Bunun yanı sıra dekorasyon amacıyla da kullanılması söz konusudur.

Kaynak: Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2014)

Görüntülenme Sayısı : 1905    Eklenme Tarihi : 05 Eylül 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 08 Aralık 2021 Çarşamba