­ GUHŞENGİ OYUNU / TOPA VURMA OYUNU | Kültür Portalı

Guhşengi Oyunu / Topa Vurma Oyunu - Şırnak

Oyun

Guhşegi oyunu yüzyıllardan beri yörede oynanır. Oyun anlayışında çeviklik, atiklik, heyecan gibi olguların baskın oluşu bu oyunun tam bir spor dalı olduğunu kanıtlar. Nitekim ABD de oynanan beysbol ile büyük benzerlikler taşıması yönüyle de düşünüldüğünde yörede oynanan bu oyunun spor dalına çok yakın olduğunu kanıtalar. Şırnak'ta geleneksel spor etkinliklerine yönelik herhangi bir destekleyici, teşvil edici girişimlerin olmayışı, Guhşegi gibi kültürel olguların hızla unutulmasını beraberinde getirmektedir. Bu oyunun tanıtılmasına ve yaygınlaştırılmasına yönelik atılacak adımlar önümüzdeki yıllarda Guhşegi'nin popüler bir spor dalı olmasını sağlayabilecektir.

Guhşegi oyunu ile Amerikan beysbolu arasındaki olağanüstü benzerliği kökeninde ne olabileceğine yönelik çeşitli görüşler bulunur. Bü görüşlerden en akla yatkını, bu oyunun 19. yüzyılda yöreden göç eden Ermenilerce ABD de tanıtılmış ve sevdirilmiş olabileceği yönündeki iddialardır. Beysbol'un kelime çözümünde; bez (koşu) ve bol (top) sözcüklerinin birleşiminden oluşması aynı zamanda yöreyle bağlantısını vurgular. Türkiye'de de 2002 yılında oldukça gündem yaratan bu konu ile birlikte Federasyon kurulan beysbolun benzeri Guhşegi'nin oyun kuralları Şırnak Gençlik Spor Müdürlüğü tarafından belli standartlara kavuşturulmuştur. Oyun alanının uzunluğu 105 metre genişliği 40 metredir. Topun ağırlığı 70-100 gramdır. Takım 7 asil ve 7 yedek olmak üzere toplam 14 sporcudan oluşur.

Kaynak: Şırnak Valiliği, 2012, Şırnak Kültür Envanteri, 2. baskı, Ankara, Anıt Matbaacılık

Görüntülenme Sayısı : 2240    Eklenme Tarihi : 10 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 20 Ekim 2021 Çarşamba