­ TEKİRDAĞ GELENEKSEL KADIN GİYİMİ | Kültür Portalı

Tekirdağ Geleneksel Kadın Giyimi - Tekirdağ

Giyim Kuşam
  • Grep: Buna yazma, çember, tülbent, şami, kıvrak, tartma ve vala da denir. Kare biçimindedir. Kenarları iğne oyaları, boncuk oyaları, çeşitli motifler, tığ işi oyaları, şakırdaklı kağıttan yapılmış oyalar, mekik oyaları ile süslenir. Genellikle ipek cinsi kumaşlardan yapılır. Genellikle beyaz renklidir, bazen renkli ve desenli olur. Günümüzde de kullanılan bir baş örtüsüdür.
  • Fistan: Buna mistan da denir. Bugünkü gömlek görevini yapar, şalvarın üstüne giyilir. Şile bezinden. Basmadan divitinden yapılır, önü düğmelidir. İşlemeli ve işlemesizdir.
  • Cepken: Gömleğin üzerine giyilir, yelek de denir. Saten yada ipekten yapılır, alıcı renklerle süslenir, ön kısmı işlemeli olanları da vardır. Bazıları sırmalarla süslenir.
  • Şalvar: Desenli yada düz renkte olup, ayağa giyilir. Yünlü dokuma kumaşlardan, desenli basmalardan, satenlerden yapılır. Genellikle büyük çiçekli kumaşlar seçilir. Parçaları dar, ağı mümkün olduğu kadar kısadır. Belli uçları işlenmiş uçkurlarla sıkılır.
  • Bindallı: Genellikle kadifeden yapılır. Hemen hemen ayaklara kadar uzundur, üzeri simle işlidir. Genellikle düğün ve bayramlarda giyilir.
  • Kuşak: Buna uçkur da denir. Şalvarın beline geçilir, lastik görevini yapar, iki ucunda çeşitli işlemeler vardır. Bel iyice sıkıldıktan sonra işlemeleri görülecek şekilde yandan sarkıtılır.
  • Hırka: Pamukludan yapılır.  Mintanın üzerine giyilir, kadifeden de yapılır.
  • Peşli: Beli kuşaklı olup, tüm bedeni örten, ayaklara kadar uzun entari (elbise) dir.
  • Kırmalı Entari: Beli lastikli olup, tüm bedeni örter. Pamukludan yapılır.
  • Çetik: Buna terlik de denir. Çeşitli motiflerle süslenerek yünden örülür. Bazen yapağından da örülür.
  • Çorap: Çetiğe benzer, fakat ondan daha uzundur, diz altına kadar çıkar. Şason da denir. Genellikle yapaktan yapılır, düz ve sade olanları olduğu gibi süslü ve motifli olanları da vardır.
  • Ferace: Siyah düz kumaştan yapılır. Arkalığı bele kadar gelir, bu aralık arkadan başın üzerine atılır.
  • Şalta: Bele kadar sıkı kollu, yakasız, önü iliksiz bir giysidir. Omuzdan kol ağzına kadar uzunlamasına gider. Etekleri kaytanlıdır.
  • Çarık: Genellikle manda derisinden yapılır. Ucu sivri ve iple bağlıdır. Urgani denilen ayakkabılarda giyilir. Nalın veya takunya adı verilen, tahtadan yapılan ayakkabılar da giyilir. Özel günlerde kalaş kundura adındaki ayakkabılar giyilir.
  • Para Kesesi: Tel ile kalıptanla işlenerek yapılan kese.
  • Ziynet Eşyaları: Renkli kurdelaya geçirilmiş altınlar boyna takılır. İnci boncuklar, nar taneleri (üçgen boncuklar) boyunlarına ve kollarına mavi boncuklar takılır.
  • Yağlık: Uçları işlidir. Şalvarın üzerine takılır.
  • Fıta: Kadınların iş yaparken giydikleri giysidir. Sık dokunmuş bir önlüktür, hota da denir. Genellikle düğünlerde iş yaparken bu önlükler bağlanır.
  • Üç Etek: Etekleri üç ayrı pile şeklindedir. Parça parça göründüğü için bu ismi alır.
  • Mendil: Ucu işlemelidir. Beyaz rengi yanında diğer renklerde olanlarda olanları da vardır. Boyna bağlanır.
  • Kalaş Kundura: Çok sert bir ayakkabıdır.

Kaynak: http://www.tekirdagkulturturizm.gov.tr/giyim.html adresinden 21.07.2014 tarihinde alınmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 5406    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 15 Ekim 2020 Perşembe