­ GAZİANTEP ÇOCUK OYUNLARI | Kültür Portalı

Gaziantep Çocuk Oyunları - Gaziantep

Oyun

Güç ve yetenek gösterişleri, yarışlar: Aba Güreşi, Aşırtmalı Aba Güreşi, Bilek Güreşi, Çatal Matal Kaç Çatal, Depikleşme, Dirmah, Deve Güreşi, Ekşi Yalama, Güreş, Güzellik mi? Çirkinlik mi?, Hamam, Biş İp Germece,,Kendir Çekmece, Kardan Adam Yapmak, Karpuz Atma, Kar Üzerinde İz Çıkarma, Kol Takma Yarışı, Pamuk Üflemeç, Yüzme

Koşma, kovalamaca, kurtarma, zor kullanma oyunları: Angala benim /Ankara benim, Arasını Kestim /Arası Kesme, Ayak Yere Basmaz/Yerden Yüksek, Darabil Ebe, Beni Kurda Verme, Elim Sende, Fes Kapma, Külah Kapma, Gak Gak Gulluk, Hatim Töreninde Börk Kapma Oyunu, Koşu, Kovalamaca, Kök Oyunu, Kötek Kubbe, Çoturum/Gubbe Çötürüm, Mek Mek Mekiko Mendil, Papuç Çarpmaç, Sin Sin Süpürdüm Geldim/Süpürdün Geldin, Şakı Bülbülüm Şakı, Tavşan Kaç, Tazı Tut, Uyuz, Yağ Satarım Bal Satarım

Atlama, sıçrama, sekme ve kayma oyunları: Adım Atlama, Ayak Üstünden Atlama, Cennet Cehennem, İp Atlamak, İp Oyunu/İp Atlama, Kaymak, Tombalak (Taklak Atmak), Uzun Eşek (Çoturum Eşek)

Hedefe atışlı - hedefe yönelik oyunlar: Aylık Bindirip Almaç Cıncık Oyunu, Cıncıklı Gülle/Gülle, 1 Cirit Culuplu Gülle Cuv Darı Sapı Oyunu, Değnek Oyunu, Fısılı (Mallı Fısılı Aşık Oyunu), Futbol, Gazoz Kapağı, Geçmeli Aşık Gülle Gülleli Aşık (Tekeli), Hırç Oyunu, Höl Hörgül Hörr/Gürr Hötöt, Kar Topu ,Kılleyt Koz (Ceviz) Oyunu, Mıh Ökçe Oyunu, Safinaz, Sağlam Taş, Takalaklı Gülle Taşlaşma, Tekeli Gülle Tüfek ile Atış Yapma, Üniversite Vurup Döndürmeç, Yakan Top, Yedi Bardak Oyunu/Bardaklı Top, Yılan.

Atma, tutma, yakalama, çevirme, saklama ve saklanma oyunları: Abe Dolamaç/Aba Dolamaç, Adam Asmaca, Beş Taş, Binde Gel, Bir Balık Kaçtı Gördün mü?, Çelik Çomak Oyunu/Çelik Değnek Düğme, Eşek Arısıyla Değirmen Kurma, Hıcıp Islık Oyunu, İstop Körebe, Meslek Orta Sıçan, Pip /Saklambaç, Top, Kadife Şu Kızın Adı Nazife, Yüzük oyunu

Oranlama ve tahmin etme oyunları: Anne Saat Kaç?, Çaşar mı Çaşmaz mı?, Elbise Değiştirme El El Üstünde Kimin Eli Var?, Esnaf Eşim Seni Kim Dürttü?, Eşlerim Eş Harf Oyunu, Karpuz Seçme, Vız Yaş mı Kuru mu?, Yazı mı Tura mı?

Taklit ve hayali oyunlar ile büyük törensel oyunlar: Ahraz /Dilsiz, Ebemin Dediği, Askercilik, Aş pencik, Atçılık/Ata Binme, Çömçe Gelin, Dimbo Doktorculuk, Don-Ateş/Don Oyunu, Düğün, Evcilik ,Filmcilik, Gazinoculuk, Gelin, Hacivata Bakan.

Kaynak: Gonca TOKUZ Gaziantep Çocuk Oyunları Üzerine Halkbilimsel Bir İnceleme

Görüntülenme Sayısı : 11646    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 09 Eylül 2020 Çarşamba