­ TUNCELİ FOLKLOR KIYAFETLERİ | Kültür Portalı

Tunceli Folklor Kıyafetleri - Tunceli

Giyim Kuşam

Başlık: Kız ve erkekler başlarına poşu takarlar. Kızlar poşuyu tacın üzerine bağlarlar. Poşunun üzerine de etrafı oyalı tülbent dolarlar. Bu dolayış yöreye özgüdür.

Giysi: Temel giysi olarak üç etek giyilir. Üç eteğin antik bir değeri vardır. Tamamen renkli ve işlemeli bir giysidir. Adından da anlaşılacağı gibi üç parçadan oluşmaktadır. Bele sarılan şalın üzerine siyah renkli kuşak ve peştamal bağlanır. Kollara kolçak geçirilir. Üç eteğin altına renkli satenden dikilmiş pijama ve ayaklara çarık giyilir. Erkek oyuncular tarafından siyah renkli şalvar giyilir. Şalvarın üzerine de beyaz kolalı gömlek giyilir. Gömlek siyah renkli cepkenle bütünleştirilir. Ayaklara da kızlar da olduğu gibi yünden yapılmış beyaz çorap ve çarık giyilir.

Yörede düğünlerde, bayramlarda ve özel günlerde oynanan pek çok oyun vardır. Geleneksel oyunlar arasında halay çok yaygındır. Oyunlar davul-zurna eşliğinde oynanır. Halayları kadın-erkek beraber ya da ayrı oynar. Alevi köylerinde Sivas ve Tokat semahlarına benzer ezgiler görülür. Tunceli ve Çemişgezek’te düğün alayının önünde kılıç-kalkan oyunu oynanır.

Görüntülenme Sayısı : 3572    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 04 Aralık 2020 Cuma