­ FİDAYDA / MENCOĞLU TÜRKÜSÜ | Kültür Portalı

Fidayda / Mencoğlu Türküsü - Çorum

Müzik

Çorum türkü repertuarı oldukça zengindir. Yörede, bağlama ailesinin tüm çeşitleri kullanılmaktadır. Üflemeli çalgılardan zurna, tüm halay havalarında görülmektedir. Ağaç, kamış ve kemikten yapılan dilli ve dilsiz çoban kavalı, dilli çoban düdükleri; sonradan gelmiş de olsa bazı köylerde klarnet, kullanılan diğer üflemeli çalgılardır. Yaylı çalgı olarak kabak kemane görülmektedir. Vurmalı çalgılardan en yaygın olanları davul, def, zil ve kaşıktır. Bazı sözlü ve yazılı kaynaklarda, Ankara yöresine ait olduğu kaydedilen, ancak Çorum repertuarına kayıtlı bulunan Fidayda Türküsü"nün sözleri şöyledir:

Dama bulgur sererler Çıkma boyun görerler Saçların tel tel olmuş Sırma diye örerler Fidayda fidayda fidayda Pek hoşuma gidiyo bu gayda Beş yüz lira yedirdim bir ayda Tarla tapan koymadım ne fayda Gidiyom gidemiyom Ben yarsiz edemiyom Yarim cahil ben cahil Bırakıp gidemiyom Fidayda fidayda fidayda Pek hoşuma gidiyo bu gayda Beş yüz lira yedirdim bir ayda Tarla tapan koymadım ne fayda Kültür ve Turizm Bakanlığının yayımladığı Anadolu Halk Türküleri ve Ezgileri isimli eserde yer alan bir başka Çorum türküsü metni: Odayın yapusuna Çık otur kapusuna Canımız gurban olsun Güzelin hepisine Mencoğlu Mencoğluya can gurban Can gurban canım gurban Su gelir millendirir Çayırı çillendirir Şu gelen kimin gızı Şu gelen kimin yarı Mencoğlu Mencoğluya can gurban Can gurban canım gurban...

Görüntülenme Sayısı : 1791    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 12 Ocak 2022 Çarşamba