­ SAMSUN EVLİLİK GELENEKLERİ | Kültür Portalı

Samsun Evlilik Gelenekleri - Samsun

Gelenekler-Görenekler

Oğlan yakınları kız evine, kız istemeye gider. Kızın ailesi uygun görürse evlilik işine karar verilir. Buna ’’söz kesme’’ denir. Daha sonra nişan yapılır. Buna yörelere göre ‘’şerbet’’ veya ‘’şerbet içmek’’ adı verilir. Şerbetten iki gün önce oğlan evi kız evine şerbet için şeker, kahve, çay ve nişan takımı gönderir. Dini bayramlar olan Ramazan ve Kurban bayramları ile Hıdrellez günü oğlan evi kız evine kurbanlık koç gönderir.

Düğünde gerek kız ve gerekse erkek evinin, gelen konuklara ziyafet vermesi geleneği vardır. Konukları düğüne davet etmek için Lâdik köylerinde ‘şeker’ dağıtılır. Buna ’’okuntu’’ denir. Köy düğünleri genellikle Perşembe akşamları davul zurna çalarak başlar. Lâdik köylerinde asma günü ‘’soku’’ günüdür. Köyün ortasında bulunan taş bir dibekte yarma dövülür. Gelin oğlan evine gelince üzerine su serpilir. Eve girerken başına damat ve kaynana tarafından para ve çerez serpilir. Gelin geldikten sonra akşamüzeri oğlan evinde yemek yenir.

Görüntülenme Sayısı : 10637    Eklenme Tarihi : 13 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 27 Eylül 2021 Pazartesi