­ ESKİ MALATYA KURULUŞ EFSANESİ | Kültür Portalı

Eski Malatya Kuruluş Efsanesi - Malatya

Efsaneler

Eski Malatya XIX. yüzyıl başlarında terkedilmiştir. Halk Aspuzu Bağları'na yaz için göç etmektedir. Söylence bu göçle ilgilidir. Eski Malatyalılar her yıl Aspuzu’ya göç ederken ateşlerini bir kuyuya doldurup üstünü kapatmakta, dönünce de aynı kuyudan ateşlerini almaktadırlar. İnanışa göre, o yıl Aspuzu’dan dönen halk ateşlerinin söndüğünü görür. Bunu uğursuzluk sayar ve kenti terk ederler. (Eski) Malatya - Beydağı söylencesi (Malatya genelinde söylenmektedir.)

Torosların bir kolu Beydağı, Eski Malatya Ovası'nın güneyinde, kentin yanındadır. Burada uyuduğuna ve taşa döndüğüne inanılan bir Ermiş'e ilişkin söylence: Ermiş, her yıl uyanmakta ve Beydağı'na şu soruyu sormaktadır.: -(Eski) Malatya Ovası altın sabanla sürülüyor mu? Olumsuz cevap alınca yeniden uykuya dalmaktadır. Eski Malatya Ovası, çok verimlidir. İyi sürülüp işlenirse bereket bolluk artacak ve sabanlar bile altından yapılacaktır. O gün ermişin yeniden canlanacağına inanılmaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 11530    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 07 Ekim 2020 Çarşamba