­ ESİR ALMACA | Kültür Portalı

Esir Almaca - Artvin

Oyun

Bu oyunda araç-gereç yoktur. Çocukların hareketli ve dikkatli olmalarını sağlamayı amaçlayan bir oyunudur. Oyun için uygun düz bir alan seçilir. Erkek çocuklar tarafından, iki takım arasında oynanır. Takım elemanları belirlendikten sonra alanın karşılıklı iki baş tarafında toplanırlar ve her takım yere çizgi çizerek kendi kalelerini belirlerler. Oyuncuların amacı, kendi kalelerini korurken rakip takımın kalesini ele geçirmektir. Bunun için oyuncularından birinin karşı kaleye doğru koşup çizgiye (kale) ayak basması yeterlidir. Ancak rakip elemanlar izin vermez, peşlerinden koşarak el değdirirler veya rakip başka oyuncu kendisine el değdirir. Rakip oyuncu tarafından el değdirilen oyuncu yanar, oyun dışı kalır. Bu oyuncu esir alınmış olur.

Oyun, takım elemanlarının birbirlerini kovalama, esir alınma ve kaleye ayak basma isteği üzerine devam eder. Esir veren takım güçsüz kalmasına rağmen elemanlarından birisi çevik davranır diğer takımın dikkatsizliğinden yararlanarak kalelerine ayak basarsa takımı galip ilan edilir. Aksi halde esir alma işi devam eder ve elemanı kalmayan takım mağlup olmuş olur.

Görüntülenme Sayısı : 2149    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 11 Kasım 2021 Perşembe