­ ERKEK OYUNLARI | Kültür Portalı

Erkek Oyunları - Manisa

Halk Oyunları

Manisa’da erkek oyunları genellikle dokuz zamanlı sözsüz ağır zeybek havaları ile oynanır. Çalgıları ise meydanda davul, zurna; kapalı yerlerde ince saz yani bağlama, kemane, keman, kaval, klarnet, darbukadır.

Zeybek oyunlarında görülen üçleme-beşleme, kolu-kolsuz, atik, eşme gibi ortak özellikler Manisa zeybek oyunlarında da görülmektedir. Ayrıca oyun içinde havaya girmek ve oyunun tavrını en iyi şekilde verebilmek amacıyla ezginin belli bir bölümünde gezintiler de bulunur.

Gezinti; hem oyuncunun oyuna konsantre olması, hem de yürüyüş, duruş ve davranışlarıyla mertlik, yiğitlik sembolü olan Efe’yi yansıtmaya çalışmasıdır.

Harmandalı Zeybeği: Çaktım Çaktım (Aydın Zeybeği) Somalı Zeybeği Baylan Cemile Zeybeği Koca Ümmet Zeybeği Çift Hava Zeybeği Yeni Harmandalı Zeybeği Seymen Sekmesi Cihanyandı Zeybeği Ayvalık Zeybeği Dağlı Havası Osmaniye Havası

Kaynak: Akgül, H. (1987). Manisa Folkloru. Manisa: Manisa Turizm Derneği Yayınları.

Görüntülenme Sayısı : 1183    Eklenme Tarihi : 29 Nisan 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 04 Ocak 2022 Salı