­ KÜTAHYA YÖRESEL ERKEK GİYİMİ | Kültür Portalı

Kütahya Yöresel Erkek Giyimi - Kütahya

Giyim Kuşam

Geçiş noktasında bulunan Kütahya'da erkek giyiminde de kendine özgü özellikler vardır. Şehir merkezi ve ilçeler arasında farklılık görülmektedir, ilçeler çevre merkezlerden etkilenmişlerdir. Merkezde kadın giyimindeki saray etkisi erkek giyimine de yansımıştır. Karasal iklimin hüküm sürmesinden dolayı erkek kıyafetleri yünlü ve kalın koyu renk kumaşlardan yapılmaktadır.

Kelepoş serpuş da denilen külahımsı başa giyilen takkedir. Sivri ucundan başlayarak çevresi oyalı ve desen işlidir. Fes, bordo renkte püsküllü başlıktır. Çevresine ipek kumaştan poşu veya işli sarık sarılır. Poşu , ipek yada ipek cinsi kumaştan kare şeklinde kelepoş veya fesin çevresine sarılan uçları püsküllü ve ince veya kalın çizgili örtüdür. Bedene giyilenler Mintan, gömlektir. Kalın pamuk veya yünlü yolaklı çizgili ve renkli kumaştan dikilir. Önü yarısına kadar yırtmaçlı ve kol ile ön yırtmaç bölümlerin üzeri kaytan işlidir.

Aksesuarlar

• İşlemeli peşkir: El temizliği için kullanılan pamuklu kumaş üzeri işlemeli örtüdür.
  • Köstekli Saat: Gümüş ve üç parçadan oluşur. İlk parça boyuna takılır, ikinci parçaya saate takılır, üçüncü parça silahlığın sol tarafından üstten sarkıtılır.
  • Tütünlük: Gümüş tabakadır. Deriden bir kemerle omuzdan takılır.
  • Piştov: Tabancadan büyük silahtır. Saldırma: Silahlıkta taşınan kılıcın bir türüdür.
  • Cepken: Yörede gazeki denir. Gömleğin üzerine Camedanın altına giyilen kalın kumaş dikilen kol ve ön kısımları kaytan işli giysidir. Uzun kollu ve bel kısmı kuşağın altında kalacak ve tam bedene oturacak şekildedir. Camedana kartal kanadı da denir. Bedenin en üstüne giyilen camedan, koltuk altları cepken görünecek şekilde açıktır. Omuzları kartal kanadına benzer, tamamı işlidir. İşleme özelliği nedeniyle kumaşın rengi görünmez. İşlemesi düzgün yapılan camedan yere konduğunda hiçbir yeri kırılmadan dik durur. Camedanın ihtişamı giyeni de heybetli gösterir.

Bel altına giyilenler

• Elifi Don: Koyu renkli kalın yünlü kumaştan dikilen ağlı uzun şalvardır. Dize kadar bol, dizin alt bölümü bacakları tam saracak şekilde dar dikilir. Ayak bilek kenarları yırtmaçlıdır. Kenar an bölümleri burma kaytan işlidir. Gazeki altına giyilir. Günlük giyilmektedir.
  • Potur: Koyu renk kalın yünlü kumaştan genellikle cepken kumaşından diz altına kadar uzanan yanları kaytan işli ağlı şalvardır. Potur giyilmesi durumunda diz görünmeyecek kadar tozluk giyilir.
  • Bele giyilen Şal: Bele geniş yollu yünden dokuma Lahuri, Acem, Hint, Kabaşal kuşaklar sarılır. Silahlık: Şalın üzerine giyilen çok cepli dikdörtgen biçiminde dört köşesi önden saracak biçimde ve arkadan kemerleri ile bağlanan koruyucu özelliği olan ve malzeme koymadan kullanılan bir giysidir. Silahlık kalın gres deriden yapılır. Katlarına veya ceplerine ihtiyaç olabilecek bütün eşyalar konulabilir.

Ayağa giyilenler

• Tulumbacı Yemenisi: Ucu sivri, deriden yapılmış ayakkabıdır. Yemeninin üzerine tozluk giyilmektedir. Bunun yanında uzun konçlu lapçın, mest ve kalçın giyilmekteydi.
  • Çizme: Kalın deriden körüklü ve körüksüz olmak üzere iki çeşidi olan ayakkabıdır. Genelde efe ve zeybekler giymekteydi.
  • Tozluk: Lapçın, çarık, kalçın ve mest üzerine geçirilerek ayak bileklerinden dize kadar uzayan bir giysi tamamlayıcısıdır. Şalvarın aynı kumaşından kumaşın rengi görünmeyecek şekilde işlidir.
  • Çorap: Yünden örme çoraptır. Rengi genelde sade ve diz boyundadır.
Görüntülenme Sayısı : 3572    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 03 Kasım 2020 Salı