­ AKSARAY YÖRESEL GİYİMİ / ERKEK GİYSİLERİ | Kültür Portalı

Aksaray Yöresel Giyimi / Erkek Giysileri - Aksaray

Giyim Kuşam

Aksaray erkeği de giyim kuşamına dikkat ve özen gösterir. Evde giyeceği ile dışarıda giyeceği farklıdır.

İç Giysileri

• Don: Belden dize veya diz altına kadar uzanan şalvarın bir çeşididir. Patiskadan veya kaput bezinden evde dikilir.
  • Göynek: Kadınların giydiği entari şeklinde olup, diz kapağa kadar uzundur. Bu da evlerde patiskadan veya kaput bezinden dikilir. Dikiş makinesi olmayanlar ellerinde dikerler.
  • Gecelik: Genellikle yaşlı veya orta yaş erkekler giyerlerdi. Kadınların entarisine benzer, ayak bileklerine kadar uzar, bazı yaşlı erkekler evde kaldıkları süre içinde gündüz de giyerlerdi.

Başa Giyilenler: Fes, şapka ve fötr şapka kılık-kıyafet inkılâbından sonra hızla yaygınlaşmıştır. Bugün dahi erkeklerin bir kısım fötr şapka giymeye devam ederler.

Pantolon: Pantolon olarak oldukça geniş şalvar giyerlerdi. Günümüzde de bazı yaşlıları şalvarları ile görmek mümkündür. Diz kapağına kadar geniş, ondan sonrası daralan ve önden düğmeli şalvarı da giyerlerdi. Şalvarın bel kısmına şal (kuşak) sararlardı.

Gömlek: Yakasız, önden düğmeli ve adına işlik dediğimiz giysiyi giyerlerdi. Yakalı olanlar da vardı. Zamanla işlik adı mintan ve gömlek şekline dönüşmüştür.

Yelek: Yakasız, yuvarlak yakalı ve dik yakalı, kolsuz, önden düğmeli ve “delme” adını verdikleri yeleği gömleğin üzerine giyerlerdi. Aksesuar olarak köstekli saat zinciriyle asılır ve saat yeleğin cebinde dururdu.

Palto: Kışın, terziler tarafından kaba kalın kumaştan dikilen "sakav" veya “sako” adı verilen giysidir; en üste giyilir.

Görüntülenme Sayısı : 1138    Eklenme Tarihi : 28 Aralık 2012 Cuma    Güncellenme Tarihi : 30 Kasım 2021 Salı