­ ERENLER MAĞARASI - ESHAB-I KEHF | Kültür Portalı

Erenler Mağarası - Eshab-ı Kehf - Aksaray

Efsaneler

Anadolu'nun neresine gitseniz, muhakkak size Eshab-ı Kehf’in orada olduğunu anlatırlar. Size mağaralar gösterilir, rivayetlerden bahsedilir. Aksaray yöresinde de Eshab-ı Kahf rivayetleri anlatılır: Eshab-ı Kehf Mağaraları'nın, Hasandağı eteklerinde olduğuna inanılır. Ovacık gölü ve ovası Akçakent ile Karacaviran köyleri sınırlarında, Hasandağı eteklerindedir.

Rivayetlere göre buradaki bir mağarada bir zamanlar üç ermiş yaşamıştır. Bunlar Hasandağı eteklerindeki bir mağarada yaşayan Eshab-ı Kehf’nin uyanmasını beklemekte, yemeden içmeden nöbet tutmaktadırlar. Üçü de aksakallı yeşil cübbelidir. Günün birinde bunlardan biri bir iş için Akçakent Köyü’ne iner. Oralarda hayvan otlatan çobanlar onu görür. Ermiş hemen mağaraya döner. “Sırrımız açığa çıktı” diyerek mağaradan gitmelerinin gerektiğini söyler. Üç ermiş ortadan kaybolur. Mağaraya giden köylüler, mağarada onlardan kalan eşyalarını, kitaplarını ve izlerini bulurlar. İnanışa göre, bu üç ermiş kişi görevlerini tamamlamak için, insanoğlunun kendilerini bulamayacağı bir başka yere gitmişlerdir. Onlar Eshab-ı Kehf’i beklemeyi sürdürürler ama insanlar onları göremez.

Görüntülenme Sayısı : 2018    Eklenme Tarihi : 03 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 22 Ekim 2021 Cuma