­ ZONGULDAK DÜĞÜN GELENEKLERİ- GÖRÜCÜYE GİTME VE SÖZ KESİMİ | Kültür Portalı

Zonguldak Düğün Gelenekleri- Görücüye Gitme ve Söz Kesimi - Zonguldak

Gelenekler-Görenekler

Görücü Gitme: Evlenme çağına gelen kızların evlerinin damına şişe konulur. Her köyle değil, bazı köylerde yapılırdı. Bu, o evde evlenme çağına gelen kız var demektir. Oğlunu evlendirmek isteyen aile, kendileriyle geçinebilecekleri bir kız adayını akraba ve komşulara sorarlardı. Oğullarına alacakları kız, tarlada çalışan, bez dokumasını bilen, yemek yapmayı, ev işini bilen kız ararlardı. Gelin yapılacak kız tespit edilir. Aracılar vasıtasıyla kızın ailesine durum bildirilirdi. Eğer kızın ailesi uygun görürse olumlu, görmezse olumsuz cevap verilir, bırakılırdı. Kızın ailesi ile anlaşıldığında usulen kızı görmeye gidilir. Genellikle damat adayının annesi, kız kardeşi ve en yakın akrabası (en fazla üç-dört kişi) kızı görmeye giderlerdi. Burada tanışır ve konuşurlar. Erkeğin ailesi kızın ailesini kendi evlerine davet ederler. Onlarda kabul ederlerdi. Kızın annesi, kardeşi ve yakın bir akrabası erkek evine giderler, damat adayını görürlerdi. Evin düzeni, tarla, bahçe kontrol edilir. Sonra usulen “sizi de bize bekleriz” derler. Bu sırada kız ile erkek birbirlerini görmezlerdi.

Kız İsteme ve Söz Kesimi: Oğlanın ailesi, kızın ailesine “size misafirliğe geleceğiz” diye haber gönderir. Kızın ailesi de “buyurun” der. Erkek tarafı, mahallede sözü geçen yaşlı birisiyle kız evine giderler. Muhabbet edilir, yemekler yenir, kahveler içilir. Bu arada hatırı sayılır yaşlı kişi “Allah’ın emri Peygamberimizin kavli ile sizde münasip görürseniz kızınızı oğlumuza istemeye geldik” der. Söz açılır. Kız ailesi de eğer uygun görürlerse “nasip sizmiş, Allah’ın dediği olur” der söz kesilir. “Bir daha ne zaman gelelim” diye sorarlar. Kız tarafı da “ne zaman isterseniz buyurun” derler. Erkek tarafı iki-üç gün sonra kız tarafına haber gönderir. “Bu akşam geliyoruz” denir. Erkek ailesi, kız evine tatlı (helva, şeker gibi) götürür. Yemekler yenir, sohbet edilir. Sizi her zaman rahatsız etmeyelim diyerek, son söz alınır. Kızın çeyizi konuşulur. Kız tarafı, ne kadar isteniyorsa altın, bilezik, dikiş makinası, çeyiz sandığı, masa sandalye, dolap, yatak, yorgan, saat, küpe, yüzük vs. ister. Kızın erkek kardeşlerine ceket, kız kardeşlerine elbiselik kumaş, annesine yorgan, anneannesine ve babaannesine kumaş veya işlemeli yazma, kızın arkadaşlarına gömlek, dedesine palto, yakın akrabalarına gömlek yapılır. Söz kesilir.

Kaynak: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi

Görüntülenme Sayısı : 4227    Eklenme Tarihi : 28 Ağustos 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 29 Mayıs 2020 Cuma