­ DOĞUMLA İLGİLİ GELENEK VE İNANIŞLAR - AD VERME/AD KOYMA | Kültür Portalı

Doğumla İlgili Gelenek ve İnanışlar - Ad Verme/Ad Koyma - Isparta

Gelenekler-Görenekler

Yörede ad koymada genellikle İslâmî değerlerin esas alındığı görülür. Bebeklere Peygamberlerin, Ehl-i Beyt’in ve aile büyüklerinin adları verilir. Aile büyüklerinden birinin adını bebeğe vermekteki amaç "adın sürmesini, devamını sağlamak", "bitmesini, batmasını" önlemektir. Bebek doğduğunda, göbeği kesilirken bir ad konur. Buna “göbek adı” denir. Birkaç gün sonra ise bebeğin kuruyup parçası düştükten sonra esas adı konur.

Aile büyüğünün adını yeni doğana vermek için ölmesi beklenmez; fakat bebeğe koyulan ad genelde babanın yakınları arasından seçilir ki bu da ata kültünün devamında gelişen ve bugün yörede, hâlâ yaşayan ataerkil aile düzeninin geçerliliğini ortaya koyar.

Doğan bebeğe ad koymak için bir imam/hoca çağrılır. Hoca, çocuğun huyunun güzel olması, topluma faydalı olması, amellerinin düzgün olması için dua eder. Daha sonra sağ kulağına ezan okuyarak duasını eder. Sol kulağına kamet getirir. Çocuğun ismi konur ve çocuk ismi ile üç kere çağrılır.

Kaynak: http://www.ispartakulturturizm.gov.tr/TR,71002/adet-gelenek-ve-gorenekler.html adresinden, 08.07.2014 tarihinde alınmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 36544    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 16 Haziran 2020 Salı