­ ANTALYA DOĞUM GELENEKLERİ | Kültür Portalı

Antalya Doğum Gelenekleri - Antalya

Gelenekler-Görenekler

Çocuk, Anadolu’nun diğer yörelerinde olduğu gibi, Antalya bölgesinde de ailelerin evlilikten bekledikleri ilk şeydir denebilir. Çocuk, aile mutluluğunun temel taşı sayılır. Çocuğu olmayan aileler, ne kadar mutlu olurlarsa olsunlar, yine de aile mutluluğuna gölge düşüren bir eksikliği olduğu kabul edilir.

Antalya’da geleneksel usullerde doğum ve çocuk ile ilgili birçok uygulama ve pratik eskiye oranla terk edilmiştir. Örneğin köy ve mahalle ebelerine doğum yaptırmak artık yerini modern sağlık kuruluşlarında doğum yapmaya bırakmıştır. Yine de halk arasında şu inançlar hala yaşatılır;

• Hamilelik esnasında kadının bedeni zayıf olursa doğacak çocuğun kız olacağı tahmin edilir.
  • Hamile kadının sağ bacağı ağrır ve biraz şişerse doğacak olan çocuğun erkek olacağına inanılır.
  • Yeni doğan çocuk tuzlanmazsa bedeni ve ağzı kokar.
  • Yeni doğan çocuk çabuk büyüsün diye yıkanırken bir kere bacakları yukarı getirilerek döndürülür.
  • Loğusanın başına al bağlanır.

Çocuğun adı konurken bir kurban kesilir. Kadınlar çağrılır, yemek verilir. Bu davete gelenler çocuk için çamaşır getirirler. Doğan çocukları yaşamayan aileler yeni doğan çocuklarının yaşamasını temin için adını; Durmuş, Durdu, Dursun, Yaşar, Baki koyarlar.

Çocuğun dişi çıktığı zaman annesi tarafından buğday ve mısır kaynatılarak komşu kadınlar davet edilir. Bu uygulamaya Antalya’da “Diş Köllesi” adı verilir. - Sesi güzel olsun diye çocuğun göbeği uzun kesilir. - Zayıf ve cılız çocuklar kuvvetli olsun diye cenaze önünden geçirilir. - Çocuk altı aylık olana kadar tırnakları kesilmez. İlk tırnağı kesileceği gün, eli babasının cebine üç defa sokulur. - Altı aylık kız çocuklarının ellerine kına yakılır. Bu konu için kadınlar toplanıp eğlence yaparlar ve çocuğun kınalı avucuna para koyarlar.

Kaynak: Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2010). Dünden Bugüne Antalya. Antalya: Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 2341    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 08 Ekim 2020 Perşembe