­ TUNCELİ'DE KONUŞULAN DİLLER | Kültür Portalı

Tunceli'de Konuşulan Diller - Tunceli

Dil

Günümüzde Tunceli halkının büyük bir çoğunluğu iki dillidir. Bunlar Kurmanci veya Dımılki (Zazaca) ile birlikte Türkçeyi de bilirler. Özellikle Pertek ve Çemişgezek merkez ilçeleri ile bu ilçelere bağlı Sağman, Dereli, Ulukale, Çaybağı, Hüngürlü köyleri ve Hozata bağlı Altınçevre köyünde oturanlar tek dillidirler ve sadece Türkçe konuşmaktadırlar. Bölgenin Pertek-Pınarlar ve Mazgirt merkezinde Türkmen kökenli, ana dilleri Türkçe olan bazı küçük topluluklar da mevcuttur. Yörede Kurmanci ve Dımılki konuşan topluluklar kendilerine “Kurmanc/Kırmanc” sadece Türkçe konuşanlara ise “Tırk” demektedirler. Kesin olarak “Kurmanc” terimi “Alevî”, “Tırk” terimi de “Sünnî” karşılığında kullanılmaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 2744    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 06 Ocak 2022 Perşembe