­ DİL ÇEŞİTLİLİĞİ | Kültür Portalı

Dil Çeşitliliği - Hatay

Dil

Hatay farklı inançlara ve dillere sahip çeşitli toplulukların yaşadığı bir yerdir. Bu topluluklar içinde Hıristiyanlar, Nusayriler, Ermeniler ve Sünni Araplar yer almakta olup Türkçe dışında yaygın olarak konuşulan dil Arapça'dır. Konuşulan Arapça kendine özgü söyleyiş özellikleri barındırmakla beraber yazılı yönü zayıf kalmıştır. Konuşulan Arapça'nın etki alanı genellikle Samandağ, İskenderun, Arsuz, Reyhanlı, Altınözü, Harbiye ilçelerinde ve Hatay merkeze bağlı bazı köy ve kasabalarda görülür.

Hatay Samandağ İlçesi'ne bağlı Vakıflı Köyü'nde yaşayan Ermeniler; Türkçe dışında, adına Doğu Ermenicesi dedikleri kendilerine özgü dili konuşmakta olup ayrıca Arapçayı da yaygın olarak kullanmaktadırlar. Harbiye İlçesi ile Yayladağ İlçesi arasında kalan Hanyolu Köyü'nde yaşayan Kürt kökenli vatandaşlar ise uzun süre önce yerleştikleri yörede Türkçe dışında Kürtçe de konuşmaktadır.

Kaynak: Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacıları alan araştırması

Görüntülenme Sayısı : 4826    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 30 Aralık 2020 Çarşamba