­ DİKİLİ TAŞ EFSANESİ | Kültür Portalı

Dikili Taş Efsanesi - Sivas

Efsaneler

Sivas’a merkez ilçeye bağlı Çelebiler Köyü’nde şöyle bir efsane anlatılmaktadır: Bir zamanlar bu civarda yaşayan ve birbirini çok seven iki âşık varmış. Ancak oğlanın bütün uğraşılarına rağmen kız tarafı kabul etmeyip bu evliliğe karşı çıkmış. Oğlan, son çare olarak kızı kaçırmaya karar vermiş. Kız da kaçmaya razı olunca bir gün sabaha doğru alacak karanlıkta bir yolunu bulup birlikte kaçmışlar. Kız tarafı bu durumu öğrenince, kalabalık bir grup halinde oğlanın evini basmışlar. Daha sonra kaçanların arkasına düşüp aramaya başlamışlar. Sonunda Çelebiler Köyü sınırları içinde Dikili Taş adlı mevkide iki sevgiliyi yakalamışlar. Bütün ümitleri kaybolan bu iki sevgili son çare olarak, ellerini göğe kaldırıp, bütün kalpleriyle yalvarmışlar. "- Allah’ım sen büyüksün. Sana yalvarıyoruz… Bizi bu insanların eline bırakma… Ya bizi bunların elinden kurtar, ya da şuracıkta taş eyle!..." İşte o anda, herkesin gözü önünde her ikisi de taş olmuşlar; yan yana duran iki kaya olmuşlar.

Kaynak: 2011 Yılı Sivas İl Kültür ve Turizm Envanteri, Sivas Valiliği Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Sivas, 2011.

Görüntülenme Sayısı : 14733    Eklenme Tarihi : 08 Ağustos 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 20 Ekim 2020 Salı