­ ZONGULDAK ÇOCUK OYUNLARI | Kültür Portalı

Zonguldak Çocuk Oyunları - Zonguldak

Oyun

5 Çomak: Avuca sığacak şekilde beş çomak bulunur. Sırayla her oyuncu çomakları avucunun içine koyarak havaya atıp ellerinin tersiyle tutmaya çalışır. Oyuncu bir-üç ya da beş çomak tutarsa, tuttuğu çomak sayısı kadar sayı alır. Oyuncu iki ya da dört çomak tutarsa sayı alamaz, sıra diğer oyuncuya geçer. Oyunun başında kararlaştırılan sayıya kim ilk ulaşırsa o oyunu kazanmış olur.

Aliler: İki eşit gurup oluşturulur. Gruplar el ele tutuşarak karşı karşıya dururlar. Aralarında şu konuşma geçer (Her konuşmada konuşan taraf susan tarafın üstüne yürür ve geri çekilir). - Aliler, Aliler, çingene Aliler, Aliler, Aliler, Aliler, Çingene Aliler, Aliler - Ne isterler, ne isterler bizim saraydan, - O güzeli, o şirini isteriz - O güzelin, o şirinin adı neymiş? - O güzelin, o şirinin adı .... imiş. - Çatlasanız da, patlasanız da o kızı vermeyiz. - Çatlasanız da, patlasanız da biz o kızı alırız. Adı söylenen çocuğu grup çekerek alır, oyun bu şekilde sürer.

Asker Amca: Oyuncular el ele tutuşarak bir halka oluştururlar. Birlikte dönerlerken “Asker Amca / burnu kanca / elinde tabanca / şıngır şıngır, mıngır, bom” derler. İlk gülen oyuncu oyundan çıkar ve oyun bu şekilde sürer.

Bekçi Amca: En az beş kişinin oynadığı bu oyunda bir kişi ebe seçilir. Yan yana seçilen oyunculardan biri en öne geçerek diğer oyuncuların her birine bir renk adı söyler. Daha sonra ebeyle bu oyuncu arası da aşağıdaki konuşma geçer: - Tık tık - Kim o? - Bekçi Baba - Ne istersin? - Yumurta - Hangi renk? Oyuncu bir renk söyler, söylediği renk yoksa ona “yok” denir, varsa o rengin söylendiği çocuk kaçar. Ebe kaçan çocuğu yakalayarak kendi tarafına alır.

Mavili Mavili Mor Çiçek: Bir çocuğun ortada durduğu bir halka oluşturulur. Ve ayraç içinde betimlenen hareketlerle sürekli el çırpılarak aşağıdaki tekerleme söylenir. Mavili mavili mor çiçek, mor çiçek yarın buradan geçecek, (Halkanın içindeki çocuk kendi etrafında, halkadakiler de onun çevresinde el çırparak dönerler), Öp babanın elini sana para verecek, öp babanın elini sana para verecek (Halkanın içindeki çocuk halkadakilerden birine elini öptürür). Duvardan atlasana (hepsi yere çökerler), Patates toplasana (hepsi yeri eşerler gibi yaparlar), Sen annenin biricik kızı ağzını toplasana (halkadaki çocuklar ortadaki çocuğu döver gibi yaparlar), 60 mış mış, 70 miş miş, 80 miş miş, 90 mış mış, 100 kış kış, 100 kış kış (Halkadaki çocuklar önce sağ ellerinin işaret parmağıyla sol taraflarına sonrada sol ellerinin işaret parmağıyla sağ taraflarına doğru ikaz ediyormuş gibi yaparlar, Ablanı alacağım, enişten olacağım, sana hava atacağım, taktika, taktika (halkanın ortasındaki çocuk halkadan birisinin sağ dirseğine kendi sağ dirseğini vurur, Ablamı alamazsın, eniştem olamazsın, bana hava atamazsın, taktika, taktika, Ablanı aldım bile, enişten oldum bile, sana hava attım bile, taktika taktika (Halkanın ortasındaki çocuk halkada, başka birisinin sol dirseğine kendi dirseğini vurur)

Sek Sek Oyunu: Bu oyun tamamen tek bacakla koşmaya bağlıdır. Oyuncu sayısı sınırlı değildir. İstenilen sayıda oyuncu ile oynanır. Oyunda yine bir merkez yer kabul edilir. Merkezden 20 metre veya 25 metre bir yere çocuk dikilir diğer oyuncular sırası ile tek bacakla önceden ileriye dikilen çocuğun etrafına zıplayarak dolaşır. Bu mesafeyi dolaşırken ilk yere basan oyuncu karşıda dikilme cezası alır. Dikilme cezası biten oyuncu sıranın en arkasında yer alır. Oyun böylece devam eder.

Kaynak: Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi