­ CİNUH ATMA | Kültür Portalı

Cinuh Atma - Artvin

Oyun

Çocukların yaptıkları bir aparatla ağaç nesnesini uzaklara fırlatabilme yarışıdır. Aparat, 30-40 cm uzunluğunda 2 cm kalınlığında bir çubuk ile 50-60 cm uzunluğunda ince ama sağlam bir ipten meydana gelir. Çubuğun bir ucuna çepeçevre kertik açılarak ipin bir ucu buraya sağlamca bağlanır. İpin diğer ucu ise sağlamca düğümlenir. Diğer taraftan ince tahtadan (Bederva) 20-25 santimetre uzunluğunda 2-3 santimetre genişliğinde bir parça kesilir. Bunun yarısından itibaren bir ucuna doğru yontulur. Üstündeki pürüzler giderilirken ince uç iyice sivriltilir. Ağırlık merkezi bulunarak oraya ipin gireceği genişlikte oyuk açılır. Bu nesneye de “Cinuh” denir. İpin düğümlü kısmı buraya geçirilir. Çubuğun ucundan tutularak sapan taşı atar gibi cinuh havaya ileri doğru kuvvetlice fırlatılır. Cinuh’un havada yükselmesi, ilerlemesi ve uzaklarda yere çakılması görüntüsü oyuncuları mutlu eder. Cinuhunu daha ileri fırlatmış olanın ise sevinci tarif edilemez.

Görüntülenme Sayısı : 668    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 20 Ocak 2022 Perşembe